Ytbehandling av saker i ädelträ

Oavsett vilken möbel du beställt av Hemmets ädelträ AB så finns många tillval att göra. Du får hjälp genom hela beslutsprocessen och fram till din beställning om du så önskar. I denna artikel lyfts frågan om ytbehandling av ädelträ. Du kan till exempel välja mellan lackning, lasering, täckmålning, såpning och oljning. I det följande förklaras skillnaderna i syfte att underlätta ditt val av yta på din möbel av ädelträ.

Lackning eller såpning som ytbehandling

Lackning kan ge en blank yta likväl som matt, men lack gör ytan förhållandevis hård, i alla fall jämfört med olja och lasyr. Vid eventuella skador på din möbel är de därför svåra att reparera. Det som krävs är ofta att man slipar om hela ytan och sedan lackar om. Vad gäller såpning ger det egentligen inte något skydd alls för träet, så om man spiller på möbeln och den får fläckar och färgförändringar är det inget annat att göra än att slipa om alltihop.

Lasering och täckmålning

Lasering är att föredra för den som vill se träets struktur. Här på Hemmets ädelträ AB används i första hand oljelasyr i form av hårdvaxoljor. De finns i en stor variation av kulörer, men om det är svart man är ute efter krävs att möbeln först behandlas med svartlut. Överst stryks det alltid på ett lager med ofärgad matt oljevax, allt för att skydda träet lite extra. Täckmålning är precis som det låter, man täcker hela möbeln med önskad färg.

Att olja in din möbel

Oljning är den vanligaste av alla ytbehandlingar, och också den enklaste. En olja med stor andel harts är att föredra för att din möbel ska få en fullgod och skyddad yta. Med denna ytbehandling är det ganska lätt att dölja fläckar och reparera skador. Dessutom är det lätt att själv underhålla sin möbel då det inte är speciellt svårt att olja in den själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *